“Met de services van Ufirst zijn we erin geslaagd onze telecomuitgaven sterk terug te dringen. We krijgen een overzicht van onze kosten & verbruik wanneer we dit wensen. Dankzij deze services kunnen we zo’n 20.000 euro besparen op onze telecomfactuur in vergelijking met vroeger”, vertellen Patrick Dolphen en Gauthier Schelfhout, aankoopmanager en IT medewerker van Ardo.

Ardo, een dynamische onderneming uit hartje West-Vlaanderen, is gespecialiseerd in het verwerken van diepvriesproducten. Elke dag stromen verse groenten en fruit het bedrijf binnen om het in een diepgevroren pakje weer te verlaten – goed voor meer dan 200 banen. Om het verwerkingsproces gesmeerd te laten verlopen is vlotte (tele)communicatie dus van cruciaal belang.

“Daarom werkten we de laatste jaren met Blackberry’s en Nokia’s. Als provider kozen we toen voor Proximus. Een sterke en betrouwbare combinatie, maar vernieuwing drong zich de laatste jaren op. Niet alleen qua hardware, maar ook qua software. Zo zijn we uiteindelijk met de Ufirst-services in contact gekomen, en daar hebben we nog geen seconde spijt van gehad”, legt Gauthier uit.

Besparing telecomkosten

Een eerste onderdeel van deze services is de zogenaamde ‘TEM-software’. Een applicatie die facturen samenbrengt en analyseert.

“Met TEM (Telecom Expense Management) houden we onze telecomuitgaven veel beter onder controle”, gaat Patrick verder. En dat klopt, want TEM bestaat uit drie pijlers en staat letterlijk voor het beheren van telecomkosten.

“Deze tool voegt verschillende facturen samen en giet ze in een aantal grafieken. Ufirst doet vervolgens de analyse. Ten slotte volgt een persoonlijk overleg om te kijken waar we kunnen besparen. En het resultaat mag er zijn. Zo hebben we dit jaar zo’n 20.000 euro bespaard in vergelijking met vorig jaar”, zegt Gauthier.

De kracht van deze Ufirst service zit hem in de individuele benadering. Men koppelt de analyses van de TEM-software aan de unieke eigenschappen van elke onderneming. Zo kan iedere firma rekenen op een persoonlijke opvolging.

Niet enkel het beheren van de ‘ARDO-telecomkosten’ kon vernieuwing gebruiken. Ook de gsmvloot was dringend aan vervanging toe. “Om up-to-date te blijven in een samenleving, waarin internet en sociale media een centralere plaats krijgen, stapten we over naar smartphones. We beslisten in samenspraak met Ufirst om de oudere Blackberry’s te vervangen door nagelnieuwe Nokia Lumia’s 625. Dankzij de ondersteuning en opvolging van Ufirst verliep deze omschakeling quasi vlekkeloos”, aldus Gauthier.

Bescherming van gegevens

Omdat de werknemers deze toestellen ook intensiever gingen gebruiken, moest ook de beveiliging ervan beter. Daarom koos men bij ARDO voor MDM, naast de TEM- en hardware service, een derde deel van de Ufirst-services.

“Met de MDM-software (ofwel ‘Mobile Device Management’) hoeven onze mensen zich geen zorgen meer te maken. Zowel het toestel, persoonlijke gegevens, als documenten zijn hiermee beschermd”, vertelt Patrick.

Bovendien heeft de IT-dienst altijd toegang tot elke smartphone vanuit één centraal punt. Zo kunnen ze elk toestel snel opsporen bij verlies of diefstal. Maar ook bekijken in welke mate iemand het gebruikt en/of beperkingen instellen. “De controle die MDM ons aanreikt blijft echter in harmonie met de privacywetgeving. Wat een werknemer exact met zijn gsm doet blijft altijd geheim”, zegt Gauthier.

“Die drie delen van de Ufirst-services, TEM-hardware en MDM, betekenen voor ons beslist een schot in de roos”, concluderen beide heren.